Benim başvuru şartlarını karşıladığımı kanıtladığım belgeler kabaca şu şekilde:
• Evliliğin gerçek olması gerekiyor – Bizim başvuruda evlilik cüzdanı ve oğlumuz yeterli olurdu… ama yine de fotolar, adres belgeleri falan da ekledim.
• İngilizce bilme şartı – Ben ODTÜ mezunuyum ama diploma denkliği vs.. işlemlerine üşendim ve sınava giriverdim… Ayrıca özel sektörde ve IT alanında çalıştığım için aldığım diploma denkliği bir işime yaramayacak ve muhtemelen vakit/nakit olarak daha pahalıya patlayacak diye düşündüm.
Böyle düşündüm ama aslında diploma denkliği kaça patlar bilmiyorum, sınav 800 liraya patladı (Ocak-2016) – belki denklik almak daha ucuzdur…
• İngiltere’de yaşanılacak evin bir ailenin yaşayabileceği standartlarda olması gerekiyor – Başvuru yaptığımız zaman bizimkiler eşimin ailesinin evinde kalıyordu. Ev, standartlar gereği bizim de kalabileceğimiz kadar büyüktü, onun için ilk etapta başvuru sırasında ayrı bir ev kiralama masrafından kurtulduk. Dolayısıyla belge olarak eşimin ailesinden bizimle birlikte kalabilirler içerikli bir mektup ve council tax dekontunu ekledim.
• Finansal kriter, maddi yeterlilik – Biz iki yöntemin karmasını kullandık. Yani eşimin 6 aylık bordroları ve bankada bulunan para. Bu sırada benim Türkiye’de kazandığım paranın başvuru için hiçbir önemi yok.
Bu maddeden yediğimiz gol ise eksik döküman verildiği için ret cevabı. Gayet güzel doksana taktılar…
Aldığım red nedeni
Önceki yazıda kesinlikle okuyun dediğim resmi vize sitesindeki yazıları okuduk ama başvuruyu yaparken bi şekilde ikimizde uyuduk.
1-) Eşimin maaş bordrolarını verdik fakat maaşının yattığı banka hesabı hareketlerini vermedik. (Sonuçta bordro varsa para da vardır ama kurallarda yazdığı için paranın banka hesabına yattığını görmek istiyorlar)
2-) Eşimin işyeri belgesininin içeriği eksik (Bu kişi, bu tarihten itibaren burda çalışıyor… falan yazan kağıtta aldığı maaşın da yazmasını istiyorlar)
Gönderdikleri red yazısında gayet temiz açıklamışlar (Doksana taktıkları golü bir de ağır çekim izletiyolar) Appendix FM-SE’ye göre work letter böyle olması gerek diye:
(b) A letter from the employer(s) who issued the payslips at paragraph 2(a) confirming:
(i) the person’s employment and gross annual salary;
(ii) the length of their employment;
(iii) the period over which they have been or were paid the level of salary relied upon in the application; and
(iv) the type of employment (permanent, fixed-term contract or agency).
Red cevabı sonrası süreç
Yerleşim vizesi başvurusuna red cevabı alınca önümde iki seçenek var: yeniden başvuru yapacağım veya karara itiraz edeceğim (appeal).
Yeniden başvuru yapmak daha popüler bir çözüm. Daha çabuk sonuç alınabilir çünkü sıfırdan başvuru olduğu için parasını verip hızlı başvuru yapılabiliyor. Fakat şöyle bir handikapı var, önceki vize başvurunuzdaki red kalkmıyor. Yani bu ne anlama geliyor; yurtdışı vize başvuruları yaparken no no no diye tik atıp geçtiğimiz bir sayfa var hani, oradaki sorulardan daha önce vize reddi aldınız mı sorusuna yes deyip açıklama yapmak gerekecek 🙂 İkinci olumsuz yönü ise sıfırdan başvuru olduğu için tüm başvuru ücretleri tekrar ödenecek.
Durum böyle olunca telaş içinde hızlı ve yoğun bir araştırmadan sonra karara itiraz (appeal) edersem eksik evrakları tamamlayarak başvurunun tekrar değerlendirmeye alınabileceğini öğrendim. Ama bu işin süresi belirsiz. Bu appeal işi iki etaptan oluşuyor. İlk etap ECM Review (Entry Clearance Manager), yani vize müdürü itiraz halinde memurlarının verdiği kararların üzerinden geçiyor ve değiştiriyor. Genelde 3 ay içinde tamamlanıyormuş. Eğer değiştirmez ise iş ikinci etap olan mahkemeye kalıyor ve olay 1 yılı falan buluyor bu durumda… Ama bizim durum gayet basit olduğu için ECM review aşamasında sonuçlanır diye düşünürek karara itiraz ettim.
Appeal hikayesi ve vize başvuru zaman çizelgesi sonraki yazıda…