Evet aynen böyle. Şimdi yüksek sesle tekrarlayalım ki bu bilgi iyice otursun. “Rüzgar türbini ile elektrik üretmek nükleer santralde üretmekten daha ucuz ! ” Nükleer atıkların çevreye verdiği zararı geçtim, gözlerinde dolar işareti olan varyemez amca gibi düşünürsek bile rüzgardan enerji üretmek nükleere göre daha ucuza geliyor.
İngilizce bilenler ve konuyu daha detaylı incelemek isteyenleri buradan Guardian gazetesinde Greenpeace direktörü John Sauven’in yazısına alabilirim.
“Özet geç” diyenleriniz içinse kısaca anlatayım:
Açılımı “Danimarka Petrol ve Doğalgaz işletmeleri” olan Dong Energy diye bir şirket var. Bu şirket 10 sene önce aynı Shell, BP gibi petrol ve doğalgaz arayan ve petrol-doğalgaz kullanarak enerji üreten bir şirketti ama şu an %85 oranında offshore rüzgar enerjisi üreten bir şirket. 2023’te sıfır karbon olmayı hedefliyorlar.
Asıl haber ise bu şirket İngiltere’deki rüzgar türbinlerini yapan şirketmiş. Bir önceki yazımda (Avrupa’dan yenilenebilir enerji örnekleri) bahsettiğim devasa rüzgar güllerini yapanlar. Teknolojinin ilerlemesi ile rüzgardan elektrik üretim maliyeti 2 yıl öncesine göre tam yarı yarıya azaldı ve su an nükleer enerji kullanarak üretilen elektrikten daha ucuza mal oluyor. 2020 yılında rüzgar enerjisi şu an bilinen en ucuz elektrik üretim metodu olacak deniyor.
Bu muhteşem bilgiden sonra iki tane de ilginç haber paylaşacağım…
1-) İskoçya’daki paramediç ambulans havuzuna elektrikli arabalar (BMW i3) eklenmiş.
Not: İngiltere’de (İngiltere derken Birleşik Krallık demek istiyorum aslında – farkı ne ola ki diyenler Genel olarak İngiltere yazımı okuyabilir) paramedic denen bir sistem var. Çok acil olmayan vakalara kocaman ambulans getirmektense önce hızlıca böyle binek araba ile paramedic denen arkadaş geliyor. O gelip ilk müdahaleyi yapıyor, durumu kontrol altına alıyor, gerekiyorsa ambulansı, doktoru falan o çağırıyor.
2-) Çamaşır makinesi inovasyonu. Haberi okuyunca insanın hakkaten lan, göz göre göre ne büyük salaklık yapıyomuşuz diyesi geliyo 🙂
Eskiden çalışırken yürüyen çamaşır makineleri vardı 🙂
Çamaşır makinesinin kazanı saniyede bilmemkaç devirle dönünce makine yerinde dursun diye makine ağırlaştırılır. Bunun için genelde çamaşır makinesinin içine beton bloklar konuluyor.
Nottingham Üniversitesindeki bilim insanları çamaşır makinesine beton koymaktansa plastik tank koyalım, içine su falan doldurup ağırlaştıralım diye düşünmüşler. Böylece makine taşınacağı zaman içindeki su boşaltılıp hafif hafif taşınacak, kullanılacağı zaman ağırlaştırılacak. Lojistik olarak taşınan yük hafifleyeceği içinde doğaya carbon salınımı azalacak şeklinde de çevreye yararına bağlamışlar 🙂
BBC linki -> http://www.bbc.co.uk/news/uk-40821915
Guardian linki -> https://www.theguardian.com/technology/2017/aug/04/washing-machines-lighter-carbon-emissions-nottingham-trent-university