İşe başlayalı 1 ay oldu ve hala araba almadım. 2 haftalık periyotlarla resimdeki elektrikli arabayı (Kia Soul EV)kiralamaya devam ediyorum. Bu yazıda elektrikli araba olayını ve 1 aylık istatistiklerini paylaşacağım. Sonuçta çevreci olmak gezegenimize ve gelecek nesillere faydalı olduğu kadar İngiltere’de cebe de çok faydalı.
1 aydır işe araba ile gidip geliyorum. Çok kabaca bir hesapla 10mil git, 10mil gel, 5mil oğlanın okula git gel günde toplam 25 mil yol yapıyom. Hafta sonu da bi şekilde 25 mil yapsak, haftada 150 mil, bir ayda 600 mil eder. Evet bu arada farkettiğiniz üzere metric birimleri bıraktım, adeta bir İngiliz gibi imperyal birimlerle hesap yapıyom. İlk başta çok direndim, her şeyi kilometreye-metreye çeviriyordum ama yordu, sonradan vazgeçtim. Kendimi emperyal birimlerin sıcak kollarına bıraktım.
* Siz de bu satırları okurken hesap yapıyorsunuz biliyorum. 1 mil = 1,6 kilometre. Olmadı 1 buçukla çarpın üzerine 3-5 bişi ekleyip yukarı yuvarlayın… Yaklaşık bi sonuç çıkar işte 🙂
Elektrikli arabanın nasıl fantastik bişi olduğunu ve detaylarını bolca anlatacağım – hiç şüpheniz olmasın 🙂 Ama kısaca arabayı şarj etme konusunu açıklayayım. Arabayı bildiğin prize bağlayabilirsin, otoparklardaki hızlı şarj cihazlarında veya rapid charger denilen ‘çok hızlı’ şarj cihazlarında şarj edebilirsin. Kia’nın 26 kWh bataryasının şarj olma süresi kabaca prizle 10 saat, şarj cihazı ile 5 saat ve rapid ile yarım saat.
Arabayı bizim evde şarj etme imkanı olmadığı için sokağın sonundaki otoparktaki şarj noktasında şarj ediyorum. Ülke genelindeki ‘public’ şarj noktaları değişik servis sağlayıcılar tarafından işletiliyor (cep telefonu operatörü gibi düşünebilirsiniz). Ama genelde elektriği yerel yönetimler ücretsiz sağlıyor. Evet yanlış yazmadım araba şarj cihazlarındaki elektrik ücretsiz…
Sadece servis sağlayıcının şarj cihazlarını çalıştırmak için gereken RFID kartına yıllık 20£ verdim. Bunun dışında herhangi bi yere henüz bi ücret ödemedim. (Otoparklar da elektrikli arabalara ücretsiz – şarj ediyorsanız tabi)
Kia Soul EV, dolu batarya ile hava durumuna ve sürüş şekline bağlı olarak 80-90 mil gidiyor. Dolayısıyla 2-3 günde bir şarj ediyorum. İş çıkışı eve gelirken bağlıyorum, 4-5 saat sonra uyumadan önce alıp evin önüne getiriyorum. Bu döngü ile 1 ay geçti ve kullandığım elektrik istatistiği resimde görüldüğü gibi.
Bu ekran şarj servis sağlayıcımın(Charge Your Car) istatistik ekranı.
University of Manchester’daki şarj oturumunu henüz RFID kart gelmeden önce cep telefonu aplikasyonu ile yaptım. Applikasyon ile şarj cihazı arasındaki iletişim problemi yüzünden yardım masası ile telefonda konuşarak şarj oturumunu başlatıp sonlandırdık. O yüzden kullanılan enerjiyi kaydetmemiş sanırım.
Bir kere de yine RFID kart gelmeden önce aplikasyon ile bizim otoparktaki şarj cihazını çalıştıramayınca haritadan baktım (zap-map ve plugshare) yakındaki bir otelde şarj cihazı var. Aradım oteli sordum, gel kullan sorun yok dediler.
Bu iki olayda da neredeyse boş pili tamamen doldurum. Her birini 25 kwh olarak hesaba dahil edebiliriz.
Yuvarlarsak (pi sayisini da 3 alırsak), toplam 600 mil yol yapıp 300 kwh elektrik kullanmışım.
Enerjisel olarak;
- 1 tur çamaşır veya bulaşık makinesi
- 3 saat televizyon
- Tum gun laptop, 4 saat desktop
Morpheus’un Neo’ya dedigi gibi “I can only show you the door. You’re the one that has to walk through it.”
Kalan hesabı size bırakıyorum… isteğe bağlı olarak dilediğiniz istatistiği yaratabilirsiniz…
Parasal olarak;
Burada 1 kWh elektrik 10 pençe dersek (Ki gece tarifeleri 5 pençe kadar düşüyor). 300 kWh elektrik 30£ demek. Eğer arabayı evde şarj etseydim sadece 30£ fark edecekti. Bu hesapla mil başına 0.05£ ediyor.
Karşılaştırma yapmak için -> Burada iş için kendi arabanızı kullanırsanız şirketler size mil başına 0.45£ ödüyor. Bunu HMRC belirlemiş. (Evet, devlet şirketlerin size ödeyeceği benzin parasını bile standarda bağlamış burada)
Sonuç olarak elektrikli araba benzinli arabaya göre inanılmaz ucuz !