Araba hakkında değerlendirme yapılacak pek bir şey yok aslında. Sonuçta araba aynı araba ama sadece yeni nesil Leaf. Yani iyi bir arabaydı, birazcık daha iyi bir araba olmuş. Dış görünüşte hiç bir değişiklik yok, arabanın içinde ufak tefek yaklaşık 100 tane mühendislik değişikliği yapılmış.
Eğer Nissan LEAF – 1. ay değerlendirmesi yazımı okuduysanız devam, yoksa önce onu okuyun gelin. Çünkü girişte bahsettiğim gibi bu yazıda gen-2 arabalarda ne gibi geliştirmeler yaptıklarını anlatacağım. Gen-2’lerin Gen-1’den eksiği yok, fazlası var 🙂
Aslında official olarak 2.nesil (generation-2) Leaf denmiyor. İnsanlar genel olarak bu ismi takmış. Nissan 2018 model Leaf’leri 2.nesil olarak adlandırdı. Onun için bu 2013-2017 arası Leaf’lere gen-1,5 denmeye başlandı ama ben alıştığım için bu yazıda gen-2 olarak kullanacağım 🙂
Gen-1 ve gen-2 Nissan Leaf arasındaki farklar:
• Pilin kapasitesini değiştirmeden içindeki kimyasallarla oynayarak sıcağa ve soğuğa daha dayanıklı hale getirerek pil ömrümü uzatmışlar. Dolayısıyla araba eskidikçe pil şarj kapasitesi gen-1’ler gibi azalmıyor.
• Elektrik motorunun verimini arttırmışlar. Onun için menzil biraz artmış. 1 ayda henüz tam test edemedim ama bi 75 mil rahat giderim gibi geliyor. (Kışın kalorifer açtığım için menzil de etkileniyor)
• Isıtma için arabaya ‘heat pump*’ eklemişler. Bence en güzel geliştirme bu olmuş. Isıtma için enerji tüketimini gen-1’lere göre bariz düşürmüş. Artık arabanın içini gönül rahatlığıyla ısıtıyom 🙂
* Heat pump (ısı pompası) nedir diye merak edenleri Vikipedi‘ye alalım.
• El freni
Gen-1’de elektronik el freni vardı. Gaza basınca araba otomatik kaldırıyodu mesela. Ama arıza yaparsa tamiri çok masraflı falan diye okudum hep forumlarda.
Gen-2’de bildiğimiz mekanik el frenine dönmüşler. Bir de yerini değiştirmişler. El freni değil artık ayak freni yapmışlar 🙂 Pedal gibi yapıp en sol tarafa yerleştirmişler, sol ayağınla basıp serbest bırakiyosun.
• Eco tuşu ve B-mode
Gen-1’de sadece vites ile ‘ECO’ ve ‘D’ modları arasında geçiş yapılıyordu. ECO’ya geçince hem regenerative breaking artıyor, hem hızlanma limitleniyor, hem de klima için harcana güç kısıtlanıyordu. Kısaca araba tamamen ECO moda geçiyordu.
Gen-2’de vitesteki ‘B’ ve ‘D’ modları sadece regenerative breaking miktarını değiştiriyor. Diğer ekonomik mod işlemleri direksiyonun üzerindeki ‘ECO’ tuşu ile yapılıyor.