Easter (Paskalya) bayramı hristiyanların en önemli bayramıymış. Mart sonu – Nisan başı civarında bir Pazar günü ‘Paskalya günü’ oluyor. Önceki Cuma günü de ‘iyi Cuma’ oluyor. (Easter Sunday, Good Friday)
Tarihsel ya da dini olarak (sanki mitolojik desek daha doğru olcak gibi ama neyse…) Cuma günü İsa peygamberin öldüğü, Pazar günü ise dirildiği söyleniyor. Evet, ölüyor ve diriliyor. Mucize gibi mucize
21 Mart ekinoks zamanı nedense (! 🙂 ) bir çok dini bayrama denk geliyor. Sonuçta kış bitiyor, bahar geliyor. Bir şekilde kutlamak lazım bu olayı.
Artık adına Easter mi dersiniz, Nevruz mu dersiniz? Hintlilerin, Uzakdoğuluların falan da bu döneme denk gelen dini bayramları var, onlardan birini mi tercih edersiniz? Ya da direk ekinoksu / baharın gelişini mi kutlarsınız bilemiyorum 🙂
Burayı internetten bi yerlerden direk kopyalıyorum (Sanırım wikipedia’dan aldım):
Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanıyor ama kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en yaygını şahısların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.
Paskalya yumurtası veya Bahar yumurtası, Paskalya veya ilkbaharı kutlamak için verilen özel yumurtalardır. Yumurta kadim kültürlerde dünyanın yeniden canlanmasının sembolü olarak kullanılırdı ve bu adet sonradan Hristiyanlar tarafından da benimsenmiştir.
Bir Hristiyanlık öncesi gelenek olan yumurta boyamak Hıristiyanlıktan sonra Paskalya bayramı ile de özleşmiştir. İlkbahar başlangıcında (21 Mart) Antik Mısır ve İran’da arkadaşlar birbirlerine canlanmanın sembolü olan boyalı yumurtalar verirlermiş. Sonradan, Hristiyanlığı kabul eden bazı pagan toplulukları sahip oldukları kültürel adetlerini Hristiyanlık ile bütünleştirmişler ve bu adet İsa’nın hayata geri geldiği gün olan Paskalya ile özdeşleştirilmiş
Paskalya Tavşanı, Paskalyanın geleneksel bir öğesi ve sembolüdür, tavşan Paskalyada Paskalya yumurtası getirir.
Bu dönemde her yerde yumurta veya tavşan şeklinde çikolatalar satılıyor, televizyonda tavşanlı çizgi filmler oynuyor. Geçen sene Easter zamanı yaptığımız tatil yazımda belirttim gibi (Heysham yazısı) Cuma günleri balık yeniyor. Kapitalist aksiyonlar genel olarak bunlar.
Dini aksiyonlar olarak sanki ortamlarda böyle dini organizasyonlar, kutlamalar falan olmuyor. Ya da benim hiç dikkatimi çekmedi. Ama Pazar günü kiliselerde baya bi şekilli olaylar oluyodur. Noel zamanı merak edip gittim de, Easter zamanı hiç gitmedim 🙂
Ayrıca Easter zamanı çocuklar için ‘egg hunt’ denen bir olay oluyor. Parklarda veya müsait büyüklükteki mekanlarda falan sağa sola boyanmış renkli renkli yumurta konuluyor. Girişte bir ipucu ve yumurtaların nerede olduğunu yazacağınız bir kağıt veriliyor. Eğer yumurtaları bulursanız çıkışta bir tane yumurta çikolata kazanıyorsunuz. İşin ucunda çikolata olunca o yumurtaların hepsi bulunuyor tabi…
Bir de geçenlerde bir pet shop’a girdik. Tavşanların olduğu bölüme bir tabela aşmışlar. “Tavşan veya herhangi bir hayvan sahiplenmek ciddi sorumluluk gerektiren bir durumdur. Onun için bu dönemdeki hevesinizin geçici olma ihtimaline karşı Paskalya zamanı tavşan satışı yapmıyoruz… Teşekkür ederiz bıdı bıdı…”
Sonuç: Her yıl Mart-Nisan arasında bi haftasonu Cuma-Pazartesi 4 gün tatil 🙂
Okullar da 2 hafta yarı yıl tatiline giriyor bu dönemde. Okullar 2 değil 4 dönem burada. Easter zamanı 2.dönem bitiyor…