Bu yazıda yerleşim vizesi için gereken şartları ve genel olarak belgeleri anlatacağım. Umarım size yardımcı olabilir, çünkü herkesin durumu birbirinden farklı ve duruma göre farklı şartlar ve belgeler olabiliyor. Sonraki yazılarda da kaynak ve örnek olması için kendi başvuru sürecimi anlatacağım.
Settlement visa – Spousal visa – Aile birleşimi vizesi – Yerleşim vizesi … Bunların hepsi aynı şey. Ben, eşim İngiliz olduğu için “spousal visa” ile İngiltere’deyim. Bu vize ile burada çalışma ve oturma hakkım var. 2,5 yıllık veriliyor. Bitmeden önce tekrar başvuru yapacağım bir kere daha 2,5 yıllık verecekler. Toplamda 5 yılın sonunda ise sınırsız oturum izni almaya, 6 yıl sonunda ise İngiliz vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyorum. Bu işlem eskiden daha basitmiş, ama 2012 yılında bu hale çevirmişler ve finansal kriter eklemişler.
Yerlesim / Aile birleşimi vizesini İngiliz vatandaşı ile evli kişiler alabiliyor. Bunun dışında İngiltere’ye yerleşebilmek için Ankara anlaşması ve EAA family permit vizesi var. Ankara anlaşması kapsamında İngiltere’de işyeri / danışmanlık şirketi falan kurup yerleşim vizesi alabilirsiniz. EAA family permit vizesi ise, Avrupa Birliği vatandaşı ile evli kişilere verilen oturum ve çalışma vizesi.
Brexit sonrasında haliyle EAA family permit vizesi diye birşey kalmayacak. Sanırım Ankara anlaşmasının da Avrupa Birliği ile bir alakası var. Onun için Brexit sonrasında ne olacağı belirsiz. Bu konuda bu vize türleri ile buraya gelmiş kişilerden daha net bilgi alabilirsiniz.
İngiltere yerleşim (settlement) vizesi almak için bir çok şartı yerine getirmek ve bir sürü belge sunmak gerekiyor. Bu iş için danışman yardımı alabilirsiniz ama vize ücretlerinin üzerine bir de danışman ücretleri çok pahalı olabilir. İngilizceniz yeterli ise ve bu konuyu araştırmak için vaktiniz varsa danışmana ihtiyaç duymadan da başvurunuzu yapabilirsiniz. Ben başvuruyu kendim yaptım. Eğer danışman firma ile yapacaksanız da tanınan ve daha önce bu işi yapmış bir danışman veya firma ile çalışın, yoksa paranıza ve vaktinize yazık edersiniz.
Bu vize için gerekli şartlar açık ve net ama gerekli evraklar konusu biraz sıkıntılı. Bazı şartlar için gerekli evrakların ne olduğu, formatının bile ne olması gerektiği yazılı. Fakat bazı şartlar için net bir evrak listesi yok çünkü birbirinden çok alasız durumda olan insanlar var. Temel olarak, verdiğin belgelerle o şartı yerine getirdiğine dair vize memurunu ikna etmen gerekiyor.
2- 62500 £’lik birikime 6 ay boyunca sahip olmak. Ya da,
3- İki yöntemin karması. Eğer yıllık kazanç 18600 £’ün altındaysa olması gereken birikim miktarı şu formülle hesaplanıyor = (18600 £’den eksik kalan miktar x 2,5 ) + 16000 £* Bu miktarlar çocuk sayısına göre artıyor (Çocuğunuz İngiliz vatandaşı ise miktar değişmiyor, İngiliz vatandaşı değilse artıyor)
Bu madde için tahmin edebileceğiniz gibi bir sürü belge lazım 🙂 Bu belgeler yapılan işe ve birikimin durumuna göre çok farklılık gösteriyor. Temel olarak aylık kazancı / birikimi 6 aylık süre boyunca kanıtlamak gerekiyor.
Maaşlı çalışanlar için bordro, işyerinden çalışma belgesi, banka dökümleri gibi belgeler lazım. Serbest çalışanlar için ise vergi belgeleri falan lazımdır.
Birikim konusu baya detaylı bir konu. Eğer bankada nakit varsa bu para en az 6 aydır hesapta eksilmeden duruyor olması lazım. Ama 6 aydan daha az bir süre önce ev, araba falan satıp parasını bankaya koyduysanız ve bunu belgelerle kanıtlarsanız, bu da kabul ediliyor. Ev, araba aldıysanız onun değerinin de birikim olarak kabul edildiğini okudum. Banka hesapları arası, döviz hareketleri falan da yapabilirsiniz. Genel olarak birikim konusunda fantastik durumlar varsa bunu bir önyazı ile detaylı bir şekilde belirtmek gerekli. Yoksa vize memuru sadece belgelere bakıyor ve gördüğü kadarıyla o hareketleri anlamazsa, birikim 6 aylık süre şartını sağlamıyor der reddi verir geçer.
Bu finansal kriter kısmında zorunlu olan temel belgeler resmi vize sitesinde detaylı olarak var (linkini « buraya » bırakıyorum) Burayı kesinlikle okumanız gerekli, finansal kriter kısmında belgenin içeriği-formatı bile önemli.
Biz buradan bir gol yedik, siz yemeyin 🙂
Not (Temmuz 2019): Yazıda danışman firmalar konusunda ufak bir uyarı yapmıştım. Bir takipçimin başına gelen bir olayı kulağınıza küpe olsun diye örnek olarak vereyim.
2017 yılında evrak teslim etme yönteminde bir değişiklik yapıldı. Ben başvururken bütün evrakları Türkiye’deki aracı vize kurumuna (o zamanlar TLS idi) veriyorduk.
2017 yılında sistem değişti, artık aracı kurum Türkiye’de pasaportunuzu tarıyor, parmak izi, biyometrik işlerini falan hallediyor. Sonra siz bütün evrakları İngiltere-Sheffield’a yolluyorsunuz.
Danışman firma 2019 Mart ayında yaptıkları başvuru sırasında evrakların Sheffield’a yollanacağını bilmiyormuş. Değişikliğin üzerinden 2 yıl geçti, bu olaya oha denir…
Arkadaş başvuruya gitmeden önce eşi İngiltere’den bütün evrakları yollamış. Aracı kuruma gidince orada evrakların Sheffiled’a yollanacağını öğrenmiş.
Bu sistem değişikliği sayesinde pasaportunuz sizde kalıyor. Mesela başvuru içerdeyken, sonuçlanmasını beklerken İngiltere’ye gelebilir misiniz bilmiyorum. Ben başvuru yaparken pasaportu da teslim ettiğim için Türkiye’de beklemek zorunda kalmıştım. Bu detayı da siz araştırıverin artık 🙂
— o —
Update (Ağustos 2019) – Başından bu olay geçen ve evrakları önce Türkiye’ye sonra da İngiltere’ye postalamak zorunda kalan değerli okuyucum, son paragrafta yazdığım belirsizliği ortadan kaldırdı. Onun cümleleriyle aktarıyorum:
Şöyle ki; evet başvuru için TLScontact İstanbul’a (veya bulunduğun şehirdeki) gidiyorsun. Orada parmak izi ve foto kısmı hallediliyor. Ama bu sırada pasaportunu da alıyorlar. Yani vizenin sonuçlanmasını beklediğin süre içerisinde yurt dışı seyahati etme imkanın yok.
Pasaport taksimdeki konsolosluğa gönderiliyor. Karar çıkana kadar pasaportun orada bekliyor. Bu sırada evrakların hepsi de sheffield ingiltereye gidiyor. Karar sheffield UKVİ merkezinde veriliyor. Sonra bu UKVİ Sheffield, pasaportun beklediği konsolosluğu bilgilendiriliyor kararla ilgili. Karar olumluysa konsolosluk vizeyi pasaportuna basıp sana gönderiyor.