Yine 2.el Nissan Leaf aldım. Fakat bu sefer gittim taa Bristol’dan aldım. Arabayı buraya taşıyıcı ile getirmek mil başına 1£ gibi bir şey. En az 150 £ tutacak, onun için ben gider kendim yolda 2-3 defa durup şarj ederek getiririm dedim…
İnternette elektrikli araba forumlarından Bristol’da Drive Green (drive-green.co.uk) isimli bir şirket buldum. Adamlarla bir kaç kere telefonla konuştuk. Elektrikli araba olayını ve teknolojisini iyi biliyorlar. Ayrıca güzel bir ayrıntı olarak sadece elektrikli araba ve yenilenebilir enerji teknolojileri üzerine bir şirket. Fiyatların diğer galericilerden daha uygun olması ise ayrı bir güzellik 🙂
Nissan Leaf’lerde iki tip on-board charger var : 3.3kW ve 6.6kW. Bu arabanın pilini ne kadar hızlı şarj edebildiğinizi belirliyor. Başka bir deyişle 1 saatte bataryaya aktarılabilecek enerji miktarı 3.3 veya 6.6 kW. Haliyle 6.6kW araçlar biraz daha pahalı ve piyasada çok daha az.
Adamların stokta 6.6kW bir aracı gözüme kestirdim. Araba almak içinde bir acelem olmadığı için satılmazsa bakalım diye 2-3 hafta bekledim. Sonunda satılmadı ve şansıma adamlar stoklarında daha pahalı araçlara yer açmak için araçlarda indirim yaptılar. Aradı haber verdi, konuştuk, anlaştık.
Cumartesi günü sabah trenle Bristola gittim. Adam tren istasyonuna beni almaya geldi, oradan 10 mil uzaklıktaki High Littleton’daki ofislerine gittik. Hatta beni almaya satın alacağım arabayla gelmiş, ofise giderken ben kullandım arabayı. Test sürüşü stayla…
Mekanı home ofis olarak kullanıyorlar. Bahçede bir sürü elektrikli araba var. Yeni gelecek arabaları koyacak yerleri yokmuş hakkaten…
İlk arabamı alırken İngilterede araba alma işlemlerinin ne kadar kolay olduğundan bahsetmiştim. (Araba alım ve sigorta işlemleri) Yine bütün ıvır zıvır evrakları hazırlamışlar, çay içerken bir iki imza attım o kadar. Hatta bu sefer online olarak DVLA portalına da kayıt yaptı. DVLA’den anında arabanın sahibinin değişim işlemleri başlatılmıştır, ‘log book’ iki hafta içinde adresinize postalanacaktır diye e-mail geldi…
Sonra bahçede diğer arabalara baktık, güneş panellerini, Tesla Powerwall’u inceledim… Gerçekten çok güzel aletler… Geleceğimizi bunlar kurtaracak işte…
Ambarda bir tane de Renault Twizy vardı. Çok fantastik bi araçmış. Sıralı arabaların en arkasında olduğu için çıkartıp süremedik ama içine oturunca falan bir garip hissediyo insan 🙂
Ve geri dönüş başlar…
Bristol’dan Manchester’a 180 mil yol gideceğim. Tahmini olarak şarj için 3 kere dururum diye hesap ettim ve öyle de oldu.
Oturup şarj istasyonları planlaması yapmama gerek yok çünkü yol boyunca yaklaşık olarak 20-25 mil aralıklarla dinlenme tesislerinde rapid şarj noktaları var. Arabayı şarj ederken bi sonraki şarj istasyonunu belirledim…
Daha yavaş gitsem 2 şarj ile varmayı başarabilirdim belki ama hem kafam rahat olsun, hemde insan gibi araba kullanayım diye 3 kere durup yol boyunca yasal hız sınırı olan 70 mph ile gittim.
• İlk durak Gloucester Services
Burası sadece 45 mil uzakta, durduğumda rahat 20 mil daha gidecek şarjim vardı. Ama dinlenme tesisi çok güzelmiş, konuşurken Drive Green’deki adamlar önerdi. Klasik dinleme tesisi gibi değil, zincir restoranlar yok, güzel yemekleri var ayrıca çim çatılı eko-bina dediler. Ben de burada hem arabayı hem kendimi şarj edeyim diye düşündüm.
Otobanda bir dinlenme tesisini övdüğümün farkındayım ama hakkaten güzel bir yermiş.
Yemekleri güzel, organik ürünler satan marketi var, çocuk oyun yeri bile pek güzel, hatta arka tarafa ufak yapay bir göl yapmışlar falan…
Tesis trip advisorda falan var o derece yani (https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g187047-d6754869-Reviews-Gloucester_Services_Kitchen-Gloucester_Cotswolds_England.html)
Tesiste 2 tane rapid şarj cihazı var (Ecotricity) + 2 tane de yolun karşı tarafında varmış…
* Bu arada İngiltere’de şehirlerarası yolun hangi tarafı olduğunu ‘Northbound’ ve ‘Southbound’ terimleriyle ayırıyorlar. Ben kuzeye gittiğim için northbound tarafındayım…
• İkinci durak, Moto Frankley Services Northbound
Yaklaşık 50 mil sonra burada da bi yarım saat mola verdim. Bu tesiste Burger King, Costa café falan gibi zincir mağazalar var. Gayet bildiğimiz şehirlerarası yolculuk tesisine benziyor, pek bi numarası yok. Bir de içinde ufacık, sadece elektronik tek kollu canavarlar olan numunelik bir ‘casino’ var 🙂
Burada tek şarj cihazı varmış. Geldiğimde başka bir Leaf şarj oluyordu. Bir sonraki şarj noktası ne kadar uzakta diye haritaya bakıyordum ki, köprüyü kullanarak yolun karşısına (southbound) geçersem oradaki şarj aletini kullanabileceğimi farkettim. Ama tam o sırada arabanın sahibi geldi. Gidiyorum dostum, al sarj aleti senindir dedi…
Yolun 2 tarafında 1 er tane olmak üzere toplam 2 tane rapid şarj cihazı var (Ecotricity)
• Son durak, Kelee Services
Yine yaklaşık 50 mil giderek bir pit-stop daha yaptım. Burası biraz daha büyük bir tesis, ufak bir WHSmith ve Waitrose market bile var.
Yolun 2 tarafında 2 şer tane olmak üzere toplam 4 tane rapid şarj cihazı var (Ecotricity)
Bir de burada Tesla Supercharger lar var… Şarj aletlerine bakınca bile insanın içi gider mi ya…
• Benzinli bir arabayla yaklaşık 4 saat (+1 yemek molası) sürmesi gereken yolculuk, elektrikli arabayla 6 saat sürdü 🙂
• Ecotricity’e resimdeki gibi 17 £ ödedim. (Benzinli araba da heralde 25 £ falan tutardı)
• Henüz Nissan’dan Carwings kurulumunu yaptırmadığım için bu yolculuğun detaylı enerji istatistikleri yok.
Arabanın üzerindeki enerji değerlerini de yolculuk başında resetlemedim, bu yazıyı yazarken aklıma geldi. Yolculuk başında mesafe sayacını sıfırlamıştım ama, 185 mil yol gelmişim 🙂
• Araba , klima açıkken 70 mph ile giderek yaklaşık 60 mil yol yapabiliyor. Baya güzel bir rakam bence… Klima kapalı ve biraz daha yavaş, sakin bir sürüsle rahat 75 mil gider gibi hissediyorum…
• Kazadan sonra yaklaşık 1 buçuk ay eşimin arabasıyla işe gidip geldim. Elektrikli arabanın farkını çok daha iyi anladım. Resmen devrim ya… Yazılımların, telefonların en yeni sürümlerini kullanmak istiyoruz. Ama iş arabaya geldi mi o pis benzinli, dizel arabalardan vazgeçmiyoruz…
Araba konusunda da teknoloji buraya geldi artık. Elektrikli araba fikrine acilen alışmak gerekli, teknoloji gümbür gümbür geliyor…
• Ayrıca ufak(!) bir ayrıntı olarak;
Az yakan, 1.0 motorlu, el kadar arabayla 1 aylık benzin masrafim 75 £ tuttu. Elektrikli araba ile masrafim ise 0 (yazıyla sıfır)
Blogda bu hesabı çok yaptım ama bilmeyenler için, eğer arabayı evde şarj etsem bile aylık 10-15 £’u geçmez…