Ehliyet için gerekli teorik sınav iki kısımdan oluşuyor. Bldiğimiz 50 soruluk test ve ‘hazard perception test’.
Test kısmında aynı Türkiyedeki sınav gibi belli tarz sorular soruluyor, tek farkı sınav bilgisayar başında yapılıyor. Süre konusunda hiç cimri davranmamışlar, 50 soru için 57 dakika süre var. Öncesinde istersen 15 dakikalık deneme tesi yapılabiliyor. Testi bilgisayar üzerinde nasıl çözeceğini anlatıyor.
Sorular arasında gidip gelebiliyorsun ve emin olamadığın soruları işaretleyip testin sonunda topluca tekrar gözden geçirebiliyorsun. Bütün soruların üzerinden de tekrar geçebilirsin. 1 saatlik süre içinde rahat 3-4 tur atılır…
Testi geçmek için 50 sorudan 43 doğru gerekiyor. Yani 7 yanlış hakkınız var, 50 soruda 8 yanlış yaparsan kaldın…
Böyle söyleyince zormuş gibi dursa da sonuçta ehliyet sınavlarında sorulabilecek sorular belli. Bir tane havuz var, sürekli aynı tip sorular soruluyor. Sınavdan 4-5 gün önce bir tane kitap alıp daha önce çıkmış soruları çözmek / okumak yeterli.
Hazard perception test ise baya fantastik bişi, bilgisayar oyunu gibi. Sürücü koltuğundan çekilmiş videolarda çeşitli senaryolar oluyor ve bunlara belli süre içinde tepki vermeniz gerekiyor. 14 tane 1-2 dakikalık video oynuyor. Parkın yanından geçerken yola çocuklar fırlıyor, öndeki araba sağa dönmek için yavaşlıyor, park halindeki araba sağa sinyal verip yola çıkıyor falan… Böyle bir durum anında tehlikeyi gördüm anlamında ekranda herhangi bir yere tıklamanız gerekli. Tehlikeyi sezip tıklama hızına göre 5’ten 1’e kadar puan alıyorsun.
Belli bir periyodu var tabi, parkta oynuyan çocukları görüp basınca değil, çocuk yola doğru hamle yapınca basmak gerekiyor. Sürekli ekrana tıklarsan da hile yapıyorsun diye o anki video için kafadan sıfır veriyo. Testi geçmek için 75 puan üzerinden 44 gerekiyor. (14 video var ama bir tanesinde 2 değişik tehlike var, 15×5=75 🙂 )
Bu teste hazırlanmak için internetten mutlaka biraz pratik yapmak gerekiyor. Böyle testlerin olduğu ücretsiz siteler var. 3-4 set pratik yaptıktan sonra videonun gelişiminden hangi tehlikenin çıkabileceğini anlıyorsunuz ve işiniz biraz daha kolaylaşıyor. Mesela etrafta park varsa çocuk fırlayabilir diye parka dikkat ediyorsunuz, otobanda giderken diğer şeritten önüme kıracaklar diye dikkat ediyorusunuz…
https://www.theory-test-online.co.uk/free-hazard-perception-test-demo.htm
http://hazardperceptiontest.net/
Bu iki siteye göz atabilirsiniz…
İnternetteki videolar gerçek kamera ile çekim olduğu için bazılarında çözünürlük baya tırt. Belki ücretli sitelerdekiler kalitelidir ama ben beleş olanları çözdüm sadece… Gerçek sınavda ise kamera görüntüsü değil, bilgisayar animasyonu var ve gayet kaliteli yapmışlar. İnternetteki videolara göre çok daha kolay anlaşılıyor.
İlk bir kaç videoda bu gerçek kamera görüntüsü mü yoksa animasyon mu ayırt etmeye çalıştım. O derece kaliteli yapmışlar. Hatta bir videoda yan sokaktan önüme dönen minibüse kocaman ‘Europcar’ reklamı koymuşlar, birden önüme kırdığı için ekranın yarısı reklam oluyo bi anda… Ehliyet sınavında viral reklam yapıyor adamlar 🙂
Bu bölümde de aynı test kısmındaki gibi gerçek sınava başlamadan önce nasıl yapılacağını anlatan bir demo kısmı var. Bütün test süresinde sadece bu nasıl yapılacak kısmında kulaklık takıyorsun. Hazard perception test videoları sesli değil.
Sınav merkezlerinde sadece ehliyet değil çeşitli vizeler için ingilizce testi…vs de yapılıyor. Yaptıkları işi baya ciddiye alıyorlar. Girişte kaydını yaptırdıktan sonra kilitli bir dolap veriliyor, çanta, cep telofunu, cüzdan vs.. ne varsa buraya koyuyorsun.
Kayıt yaptırırken yanda bekleyen elemanın elinde tahta spatula vardı. İçimden manyağa bak dedim ya ehliyet sınavına spatulayla gelmiş 🙂 Kayıt yaptırdıktan sonra görevli bana da tahta bi kaşık verdi… Meğerse dolap anahtarını bildiğin tahta kaşığın ucuna bağlamışlar, sınav merkezinde elde tahta kaşıkla geziyosun…
Sınav odası üniversitelerdeki bilgisayar labları gibi, bilgisayarların arasına paravan koymuşlar ama… Sınav odasına girerken pantolon ceplerimi dışarı çıkarttırıp boş olduğunu teyit ettiler. Yanımdaki çocuğun gözlüğünü bile google glass olabilir diye kontrol ettiler.
Sınav bitince sonucu anında yazıcıdan A4’e basıp, mühürleyip veriyor.
[RESIM EKLE]
‘Teorik sınav sonuç belgesi’ böyle bir şey…
Bu arada test kısmından 50’de 50, hazard perception’dan da 75’te 66 aldım 🙂
Ayrica bkz.
Pratik sınav hakkında detaylı yazım: Ehliyet sınavı – Pratik bölüm
Genel olarak ehliyet alma ile ilgili yazım: Ehliyet alma işlemleri