Geçen hafta İngiltere’de bazı bölgelerde yerel seçimler vardı. Bizim semtten iki temsilci seçilecekti, ikisini de Green Party kazandı ! Bu Yeşiller Partisi için çok büyük bir zafer !
Bu arada belirteyim, ben burada henüz oy kullanamıyorum. Sınırsız oturum izni aldıktan sonra seçimlerde oy kullanma hakkım oluyor.
Öncesinde kısa cümlelerle sistemi ve seçimi anlatayım…
Bu yerel seçimde her seçim bölgesinden “councillor” seçiliyor. Bu councillor lar belediye meclis üyesi gibi bişi.
Yönetim hiyerarşisi olarak biz, Manchester büyükşehrinin Trafford şehrine bağlı Altrincham ilçesinde yaşıyoruz.
Türkiyede tam karşılığı yok bunun ama İstanbul megaşehrinin(?) Kadıköy şehrine bağlı Moda ilçesi gibi düşünebiliriz… (Bu arada örneği sadece hiyerarşik karşılaştırma olarak verdim, yoksa herhangi birşey ima etmiyorum 🙂 )
Trafford belediye meclisi muhafazakar partinin kontrolündeydi. Seçim sonrası ise durum böyle oldu:
Yerel seçim sistemi bi acaipmiş. Şöyle ki, genel seçim olmayan yıllarda yerel seçim yapılıyor ve konsey üyeleri 4 yıllık görev yapıyor. Yani bütün üyeler tek bir seçim döneminde değişmiyor. Aslında biraz daha mantıklı gibi duruyor. Meclisteki güç dağılımı partilerin sadece 4 yılda bir gösterdikleri performansa değil her yıl gösterdikleri performansa göre belli bir oranda değişiyor.
Mesela son yıllarda genel olarak muhafazakarlar oy kaybetmeye, işçi partisi ise Jeremy Corbyn liderliğinde güç kazanmaya başladı. Ayrıca seneye görev süresi bitecek konsey üyeliklerinin çoğu muhafazakar partide, dolayısıyla seneye yapılacak seçimlerde muhafazakarlar meclisteki güçlerini daha da yitirecekler gibi görünüyor.
Yerel ittifaklardan da bahsedeyim… Belediye meclisleri de aynen ülke meclisi gibi, tek parti çoğunluğu sağlayamazsa yerel meclis içinde koalisyon kurmalı.
Bu sistemi tam anlamadığım için anlatamam fakat bu seçimler çok daha yerel olduğu için bağımsız adayların meclise girme oranı genel seçimlere göre çok daha yüksek. Dolayısıyla meclis içinde çok değişik bağımsız gruplaşmalar ve koalisyonlar olabiliyor.
Bir kaç tane numunelik bölgede muhafazakar ve işçi partisi koalisyonu bile gördüm. Böyle bir şey toplum içindeki kutuplaşmayı da azaltır heralde.
Trafford meclis kontrolü yıllar içinde şu şekilde değişmiş:
‘No overall control‘ yerel iktidarın tek bir partide olamadığını ve koalisyon yapılmadığını gösteriyor. Kararlar meclisten oy çokluğu ile geçiyor.
Son olarak “bilmemne mahalleliler birliği”, “bilmemnerede yaşayanlar” falan gibi oluşumlar da seçimlere girip konsey üyesi seçilebiliyor. Yani yerel yönetimler “Ev kira ama semt bizim” tarzı yaklaşımlara çok müsait…
Altrincham ve Green Party…
Bizim semtte 2 tane yeni konsey üyesi seçilecekti ve ikisi de Yeşiller’den seçildi !!!
Bu Dan Jerrome uzun süredir kampanya yapıyo, aslında kampanya değil baya bildiğin mahalle için çalışıyo adam. Cidden kapı kapı dolaşıp insanları dinliyor ve sorunlara çözüm bulmak için çaba harcıyordu. 2 yıldır ben buraya geldim geleli etrafta bi çalışma yaparken görüyorum adamı. Ara sıra kapıya Green Party broşürü de bırakırdı.
Dan ve Geraldine yerel sorunları biliyor, çözmek için çalışıyor ve tabi bunun reklamını iyi yapıyorlardı. (Reklam kısmı sadece dağıttı broşürde yaptıklarını anlatmak)
Mesela bizim sokak Altrincham merkezindeki yoğun trafik olan bir bölgedeki trafik ışıklarını atlayıp geçmek için kullanılabilen bir sokak. ‘Bu sokak dar ve evler var, çok yaya trafiği var ayrıca çocuklar okul rotası olarak kullanıyor, bu yüzden burada hız sınırı 20 mil olmalı’ gibi bir kampanya yaptılar. İmzalar topladı konseye dilekçe verdiler…
Başka bir yerde bi kavşağa trafik ışığı koyalım, bilmem nerdeki çöp sorunu falan falan… Her cenazede biten Mustafa Sarıgül gibi nerde bir sıkıntı varsa bunlar bi şekilde oradaydılar 🙂
Bir de seçim kampanyalarında parti vurgusunu çok güzel yaptılar
“Muhafazakar parti ve işçi partisinden seçilen konsey üyeleri konsey oylamalarında bireysel olarak istemeseler bile parti yönetiminin belirlerdiği şekilde oy kullanmalılar. Yeşiller olarak biz bu konuda son derece özgürüz, sadece mahalle çıkarları doğrultusunda oy kullanırız. Herhangi bir parti kararı alınmıyor.”
Sonuç:
Son olarak seçim gecesinden çarpıcı bir kare…
İki büyük partinin (işçi partisi ve muhafazakarlar) destekçilerinin belediye binasında sayım sonuçları açıklanırkenki durumu… Öndeki üzgün mavililer muhafazakarlar 🙂
Belediye binasında / aynı anda / yanyana sonuçları takip edebiliyorlar… Vay arkadaş, bu nedir ya… Demek ki olabiliyormuş…