Genelde, en gıcık olduğum “Competancy Based Interview” dedikleri bir yöntem kullanılıyor (Şekil şekil insan kaynakları terimleri işte…) Daha önce karşılaştığınız bir problemi ve nasıl çözdüğünüzü anlatır mısınız? Zamanında yetiştiremediğiniz bir görev yada projeyi anlatır mısınız? Gibi açık uçlu sorular… Bir de bunların yönetim, liderlik, ikna kabiliyeti falan versiyonları var…
Aslına bakılırsa bazıları 1 saat içinde karşındaki insanı tanımak için mantıklı sorular ama hadi 1 tane sordun, ıkına sıkıla bi cevap bulduk. Ya arkadaş, böyle 10 tane soru sorarsan bi yerden sonra tıkanır insan… Şirkete CEO mu alıyon ya… Sanki şirketin önümüzdeki 5 yıllık stratejisine ben yön verecem… Tamam ERP deyince falan adı artistik, “Kurumsal Kaynak Planlaması”. Ama özünde IT ciyim kardeşim ben, bilgi işlem. Teknik adamım ya 🙂
En önemli bölüm tabi bütün bu işlemler ingilizce 🙂 Onun için derdini anlatmak daha da bir zor…
Wikijob gibi web sitelerinde bu konularda çok güzel kısa hap bilgiler var. İş görüşmesi soruları ve bunlara nasıl cevaplar vermeniz bekleniyor tarzında çok yararlı yazılar var. Özellikle benim gibi bu tarz konulara çok uzaksanız bu ipuçları çok faydalı.
Bazı recruiter’lar da böyle dökümanlar hazırlayıp gönderiyor. Ayrıca bu adamlar (ve kadınlar…) görüşme yaptığın şirkette çalışmadıkları, şirket ile benim aramdaki köprü oldukları ve hatta genelde komisyon usulü çalıştıkları için görüşme hakkında detaylı bilgi verebiliyorlar. Daha önce görüşen adaylarda hangi konulara önem vermişler, ne tarz sorular sormuşlar falan gibi detay verebiliyor bazıları… Haliyle, benim görüşmemden sonra nasıl geçti, neler sordular gibi benden de bilgi alıyorlar.
Bu görüşmelerden çıkardığım ilk sonuç, İngiltere’deki iş tecrübesi baya önemli… Onun için kısa süreli geçici işlere de başvurmaya başladım.
İngiltere’de temporary (geçici) işler de Türkiye’ye oranla çok daha yaygın. Şirketler 3 aylık, 6 aylık veri giriş elemanı arıyor. Siparişleri, faturaları sisteme girecek, ofisteki kağıt kürek işlerini yapıcak eleman arıyor. Doğum iznine ayrılan çalışanlarının yerine 1 yıllık üretim planlamacı aranıyor mesela…
Böyle administrator tarzı işler için (SAP sisteminde sipariş aç/kapa, ofis kağıt kürek işleri) 2 yer ile görüşme yaptım. Ama işler için fazla kalifiye olduğum için olmadı, yada bahane olarak öyle söylediler bilmiyorum 🙂
Klasik iki ucu b.klu değnek özdeyişine geldik…
Ayrıca Linkedin baya faydali bir profesyonel bir sosyal ağmış. Linkedin profilinizi güncel tutmak ve içeriğini düzenlemek çok yararlı oluyor. Çünkü recrutier’lar genel iş arama sitelerindeki aramalar kadar Linkedin üzerinden de uygun aday taraması yapıyorlar. Özellikle IT alanında çok spesifik iş alanları olduğu için doğru adaylara Linkedin üzerinden çok daha kolayca ulaşıyorlar.